Innovatie: Poly Max ExpressInnovatie: Poly Max<sup>® </sup>Express

Innovatie: Poly Max® Express

14 februari 2010

“We hebben met Poly Max® Express weer een prachtig product afgeleverd”

In de laboratoria van Bison wordt constant gewerkt aan verbetering en ontwikkeling van producten. Hans Klerks is één van de mensen op deze ‘Research & Development’-afdeling. Samen met Hans nemen we een kijkje in de keuken van Bison.

Hans, één van de laatste innovaties van Bison Professional is Poly Max® Express. Wat kunnen we daar van verwachten?

Poly Max® Express is de nieuwste telg van de Poly Max® montagelijmfamilie. Inmiddels hebben we Poly Max® MS Polymer, Poly Max® High Tack, Poly Max® Lijmkit en nu dus ook Poly Max® Express. We kunnen gerust stellen dat Poly Max® voor ons een groot succes is!

Hoe komt dat? Wat maakt Poly Max® zo’n succes?

Dat heeft meerdere oorzaken. Poly Max® is een universeel product. Het kan worden gebruikt voor zowel lijmen, monteren als afdichten. Het bevat geen oplosmiddelen en is dus mens- en milieuvriendelijk. Maar bovenal is het gewoon een oersterk product. Poly Max® heeft een heel mooi hechtingsspectrum, wat er voor zorgt dat het op een scala van ondergronden een prima hechting heeft.

Terug naar de eerste vraag: Wat heeft Poly Max® Express dan dat zo vernieuwend is?

Poly Max® Express bereikt ten opzichte van de andere Poly Max® varianten nóg sneller haar eindsterkte. Na een half uur is Poly Max® Express handvast, waardoor de mensen die het product gebruiken geen kostbare tijd hoeven te verliezen omdat ze het product moeten klemmen of stempelen. Na vier uur heeft Poly Max® Express een sterkte van 40 kg/cm². Om een beeld te vormen: dat zou in de praktijk betekenen dat een man van 80 kilo met zijn volledige gewicht aan een oppervlak van 2cm² kan gaan hangen.

Wat brengt jullie als afdeling Research & Development  op het idee om zo’n Poly Max®-variant te gaan ontwikkelen?

Het allerbelangrijkste is dat je luistert naar waar vanuit de markt vraag naar is. Waar is de professional naar op zoek? In dit geval hebben we geluiden opgevangen dat er vraag is naar een product dat eenvoudig in gebruik is en bovendien snel toe te passen. Op het moment dat je dat weet, kun je aan de slag. Samen met collega’s en leveranciers ga je dan discussiëren over hoe je op zo’n wens uit de markt kunt inspelen. In het geval van Poly Max® Express is dat een traject dat we zo’n 2,5 jaar geleden hebben ingezet.

2,5 jaar geleden?

Ja, van de eerste brainstormsessies tot en met het daadwerkelijk introduceren van het product. Tijdens zo’n lang traject heb je wel eens periodes dat het allemaal even niet meezit. Toen we na de eerste productieproeven gingen testen, was het allemaal nog niet zo geweldig. Dankzij ons deskundige en ervaren team hebben we alle problemen glansrijk overwonnen en hebben we met Poly Max® Express weer een prachtig product afgeleverd.

Je hebt het al even over het testen van producten. Kun je voorbeelden noemen van tests die jullie doen om de kwaliteit van een product te bepalen?

Natuurlijk zijn de hechting en kracht van de lijm het belangrijkste. Daarom testen we het product op verschillende materialen: diverse houtsoorten, metalen en kunststoffen. Op die manier kijken we hoe de lijm op deze materialen hecht en hoe krachtig de lijm is. En natuurlijk is het van belang dat een product goed te verwerken is. Hoe komt een product uit de koker? Veel montagelijmen zijn erg stug. Poly Max® mag niet te dun, maar ook niet te stug zijn. Allemaal aspecten waar je rekening mee moet houden. Grootste uitdaging bij Poly Max® Express was echter de houdbaarheid. Omdat deze variant zo snel is, wil je

niet dat de lijm na een paar klussen niet meer uit de koker komt. Ook deze uitdaging is overwonnen. Om alle eigenschappen te combineren in één product kun je je wel voorstellen dat er veel werk vereist is!

In het kader van kwaliteit zijn jullie bij Bison ook altijd bezig met keurmerken en certificaten, zoals KOMO. Hoe krijg je zo’n certificaat?

Voor het verkrijgen van een KOMO-certificaat moet een product voldoen aan 7 verschillende eigenschappen. Het gaat dan om sterkte, vullend vermogen, elasticiteit, watervastheid, temperatuurbestendigheid, aanvangshechting en standvermogen. Die eigenschappen worden getoetst in een soort scoresysteem. Een product moet op deze zeven eigenschappen een score van minimaal 11 punten halen. Om de kwaliteit van de nieuwe Poly Max® Express aan te geven: deze  haalde bij deze test maar liefst 14 punten!

Tenslotte: Wat kunnen we de komende tijd uit de laboratoria van Bison verwachten?

Dat houden we graag nog even geheim. Maar met een product als Poly Max® zijn we nog lang niet uitontwikkeld...!

 

Terug naar nieuwsoverzicht
Bison Professional gebruikt cookies.

Accepteren Sluiten
Klik hier voor meer info.