In de mediaKeuze voor de juiste lijm bepaalt resultaat

Keuze voor de juiste lijm bepaalt resultaat

25 februari 2011

Bij het monteren van bouwmaterialen op vloer, wand en plafond is, naast uiteraard een goede verwerking, de keuze voor de juiste lijm essentieel voor een goed resultaat. Bij die keuze dient de vakman rekening te houden met de diverse eigenschappen van het materiaal dat hij wil monteren en de omgevingsfactoren waar hij te maken mee heeft.

Plinten, schroten, vensterbanken, plaatmateriaal, regelwerk – wie bouwmaterialen wil monteren op vloer, wand en plafond heeft keuze uit verschillende bevestigingstechnieken. Wordt het schroeven, spijkeren of lijmen?

Laatstgenoemde techniek brengt een aantal voordelen met zich mee ten opzichte van de eerste twee. Het is snel, gemakkelijk en na het monteren is de bevestiging onzichtbaar. Montagelijm heeft bovendien een blijvende elasticiteit, wat met het oog op de werking van materialen als hout een pré is. Daarnaast kan ook het vullend vermogen van lijm handig zijn, bijvoorbeeld bij oneffenheden in de ondergrond.

De ene montagelijm is echter de andere niet en verschillende typen hebben elk hun specifieke eigenschappen. Voor een perfect eindresultaat is - naast uiteraard een goede verwerking - het toepassen van de juiste lijmsoort dus van groot belang. Er zijn montagelijmen die door hun samenstelling goede ‘allrounders’ zijn; andere zijn ontwikkeld om uit te blinken op een specifiek onderdeel, zoals het snel monteren van zware materialen (de lijmen met de zogenaamde ‘extra hoge aanvangshechting’).

Drie generaties

Van de montagelijmen die vandaag de dag worden gebruikt, bestaan lijmen op basis van neopreenrubber het langst. Een toepassing waar deze lijmen uitstekend geschikt voor zijn, is het monteren van materialen onder spanning, zoals plinten, met de zogenaamde ‘vast-los-vast’-methode. Er kleeft echter ook een nadeel aan deze lijmen: ze bevatten oplosmiddel, en oplosmiddel kan oppervlakken aantasten. In veel gevallen niet zo erg, maar materialen als polystyreen (piepschuim) en PE-schuim zijn hier gevoelig voor.

Montagelijmen op basis van acryldispersie – de tweede generatie - zijn een oplosmiddelvrij alternatief voor materialen als polystyreen en PE-schuim. Ze zijn vloeibaar gemaakt met water en daardoor enkel binnenshuis te gebruiken. Daarnaast moet één van beide oppervlakken poreus (sterk zuigend) zijn, omdat deze soort lijm zijn eindsterkte alleen bereikt als het water kan uittreden.

Rondom het begrip poreuziteit bestaat onder professionals wel eens verwarring, weet John van Duivendijk van het Bison Informatie Centrum. Zo is een betonnen plafond in de regel poreus. Voor de montage van bijvoorbeeld piepschuimen ornamenten of sierlijsten – die dus niet bestand zijn tegen lijm met oplosmiddel - zou dan een montagelijm op waterbasis uitkomst bieden. “Dat geldt echter niet meer wanneer het beton is geschilderd. Dan is het níet meer poreus en kan het vocht uit de lijm nergens naar toe. Piepschuim is namelijk ook niet poreus, al zou je dat misschien denken.”

Het voorbeeld over beton geldt ook voor hout: poreus als het niet geschilderd of gelakt is, níet meer poreus als dat wel is gebeurd. Het is dus zaak hier goed op te letten, want een watergedragen lijm zal in dergelijke gevallen niet uitharden.

Terug naar nieuwsoverzicht
Bison Professional gebruikt cookies.

Accepteren Sluiten
Klik hier voor meer info.